torsdag 7 augusti 2014

Lagompannkakor

Jag har mixtrat en del med amerikanskinspirerade pannkaksrecept. Allt från fylliga, fluffiga amerikanska med massor med smör och drivor av socker i - till sånna där torra, pappersaktiga nyttighetsvarianter gjord på proteinpulver, äggvita och fragment av en bananskiva. Men har inte riktigt fastnat för någon. Är den för god är den för onyttig och är den för nyttig är den för äcklig. Jag vill ha en lagom tjock pannkaka med viss amerikakännsla, inte proppfull med kalorier men ändå en som smakar okej. En som kan ätas även till vardags men ändå med glädje. Gärna med en gnutta extra protein också då jag inbillar mig att det är bra på något sätt. Därför har jag knåpat ihop dessa.

Lagompannkakor, ca 6 st:
2 ägg
0,5 dl kesella/kvarg (0,1 % fett)
0,5 dl filmjölk (standard)
2 dl mellanmjölk
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker (alternativt 1 msk florsocker + 1 tsk vaniljsocker)

Vispa ihop de blöta ingredienserna först, sen i med det torra och rör om ordentligt. Smeten ska vara aningen tjockare än man tycker är rimligt för pannkakssmet. Grädda på låg värme, jag tycker det blir lagom stora kakor om man gör ca 6 pannkakor av smeten. Ät fort innan medan de är varma och krispiga i kanten, eller spara i kylen och ät kalla.

Satsen är gjord för två-tre personer och en stycken lagompannkaka landar på knappt 175 kcal, exklusive eventuellt stekfett och tillbehör. En dl naturella hallon ger t.ex. ca 20 kcal extra. Två matskedar lönnsirap ger ca 100 kcal, vilket är samma som en skivad banan, helt olika mättnadskänsla dock. Pudrar man över med en halv matsked florsocker ger det ca 20 kcal, det tycker jag alltid man ska kosta på sig - det är både gott och blir så fint att man blir lite extra glad resten av dagen. 

Lyckad lagompannkaka med tjockissilluet, hallon och florsocker.

2 kommentarer:

  1. Du kan ju äta dem med keso till så får du mer protein... Och keso är ju alltid gott! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, keso är ju gott ;) kan själkvart klickas på. O så kan man ta bort pannkakan. Så får man en frukost á la Johanna ;))

      Radera