torsdag 21 augusti 2014

Marshstenar i Choklad

Jag är med i en väldigt inspirerande Facebook grupp som heter "KAKBURKEN, för oss som gillar att baka, vänners recept mm". Där har ett otroligt smaskigt Chocolate Marshmallows Cookies recept blivit poppis att baka. De såg så roliga ut att jag var tvungen att testa jag med. Galet goda var de, men jag tyckte faktiskt att de hade potential att bli ännu bättre. Med lite annan fyllning, garnering och en nypa mera kakao (godare) och mjöl (mer lättarbetat) i degen tyckte jag att de blev riktigt kalas. Utan marshmallowen kunde de ju inte ha kvar sitt namn så jag döpte om dem till Marshstenar, med ett sånt namn är det ju fritt fram att göra lite vad man vill med dem.

Originalreceptet använder som sagt marshmallows som fyllning. Mina varianter fylls med olika saker. Lingon är enligt mig den absolut bästa varianten. Bjuder man andra ska man dock vara snabb med att säga att det är just lingon i så de är beredda på den speciella smaken och inte blir ledsna i mungipan av det syrliga. 

Ingredienser:

  • 115 g smör, rumstempererat
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl strösocker (+ ev extra att rulla kakorna i)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1,75 dl kakao
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk sallt

Steg 1, Degen:

  • Blanda alla olika sockervarianter och knåda ihop tillsammans med smöret till en jämn massa. 
  • Ha i äggen och rör om till en jämn smet.
  • Häll i hop resten av ingredienserna i en egen skål och tillsätt lite i taget i smeten.   
  • Välj en fyllning och påbörja steg 2!

Steg 2, Fyllningen:

Marsmallowfyllning:
  • Använd stora marshmallows och klipp isär dem på mitten, alternativt små marshmallows och använd ett par tre stycken till varje kaka. 
  • Med fördel ska marshmallowsen stå i frysen en stund innan du börjar peta i dem i degen. 
  • Ska du använda hela degen till marshmallowsen så är ca 12-14 stora bitar (som du ju klipper isär) lagom. 
Jordnöstfyllning:
  • En del jordnötssmör med bitar i 
  • En del med osaltade jordnötter som du hackar fint 
  • En tredjedel riven kokos
  • Blanda! 
  • Ska du använda hela degen till jordnötsfyllning är "en del" ca 3-4 ostrukna msk
  • (Efter gräddning är flingsalt att rekommendera som topping!) 
Bärfyllning, ex Lingon eller Hallon:
  • Om du använder frysa bär, låt dem tina på kökspapper så de inte släpper så mycket vätska inne i degen
  • Ska du använda hela degen till bärfyllning är ca 1 dl bär lagom, lite beroende på hur mycket bärsmak du vill ha. 

Steg 3, Fyll Degen: 

  • Alternativt rullar du små bollar som du petar i fyllningen i, täpper till och rullar så du får en fin boll.
    Dessa små bollar kan du rulla i tex strösocker innan gräddning för en skojig yta, dessutom ett lätt sätt att se skillnad på olika fyllningar om du gör flera samtidigt. 
  • Eller så trycker du ut smeten i små längder (tänk samma storlek som kolakakor), lägger fyllningen i  mitten och viker ihop.
    (Efter gräddning delar du kakorna i mindre bitar.)

Grädda i ugnen ca 4-5 minuter på 200 grader. Garnera gärna med olika färger choklad, strössel, kokosflisor, flingsalt och fantasi.

Sockrade Marshstenar med Marshmallows inuti.

Jordnötsfylld Marshsten med kokos.

Platt och vikt Marshsten med Lingon.









1 kommentar: