onsdag 6 augusti 2014

Himla bra valpkurs!

Ikväll har vi varit på vår första valpkurs med Memea - jag hade höga förväntnigar men blev ändå så possitivt överraskad! 

Vi fick börja med att tala om varför vi ville gå kurs, alltid en bra start när instruktören fiskar upp det i starten. Vårat huvudmål med Ellie är att få en trevlig och lätthanterlig hund i vardagen. I andra hand vill vi att hon ska vara en grym agilityhund. Och på tredje plats kommer målet att vi ska tävla i lydnad tillsammans. Mitt fjärde mål glömde jag bort att ta upp, men får ta det nästa gång, och det är väll kanske mer av en milstolpe. Det är att hon ska ha så bra lydnad att vi kan börja valla får med henne om något år när/om hon har intresse för det. Förutom en lyhörd instruktör så var det ett bra upplägg på kursen för en liten valp. Vi tränade Ellie med små, korta övningar mellan prat och teori för mig och delvis Niklas (när han inte var på små avstickare tillsammans med Elvis). Så har vi fått ett gäng läxor som vi ska pyssla med tills vi ses igen om ett par veckor. För att matte och husse skulle komma ihåg dem så fick vi med oss ett gäng anteckningar hem.

Fick även viss bekräftelse på att det är en väldigt mjuk hund vi har - där brås hon på sin mamma Bim. Sånt är bra att ha i tanken när man tränar vissa saker. Dessutom pratade vi om varför hon har tendenser att ibland skälla på andra hundar trotts att hon är så ung, prommenerar med hela sin "flock" och dessutom tillsammans med en äldre hanhund. Man vet inte helt säkert varför, enligt Memea, ett svar som också förmed sig trovärdighet i det stora hela. Teorin är ändå att det är en nypa vakt och en nypa vall i henne som gör att hon vill att alla ska uppföra sig och därför tar på sig rollen att tala om det för omgivningen. Enligt Memea inte helt ovanligt även för unga aussies. Hur som helst, det är något vi redan börjat jobba bort trotts att det inte alltid händer. Så mycket lättare att göra det nu än att ta det med en tonnårs Ellie som väger mer än det dubbla. 

Hålla sig på mattan tillsammans med andra kan vara vara bra att kunna.

6 kommentarer:

 1. Jag gillar också Memea. Hon har gett oss så bra grunder och tankar. Små enkla tips som betyder så mycket. :)
  Lycka till med den lilla! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så roligt att tipsen man får fungerar så bra! Men är väl så det blir när instruktören är väldigt bra på det som lärs ut =)

   Radera
 2. Vad roligt med valpkurs, och kul att få tips och tankar =) Memea verkar duktig tycker jag =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är skoj, kul nu att testa alla tipsen också =)

   Radera
 3. De håller vallningstävlingar med jämna mellanrum hos oss ner mot Kungsbacka - får pricka in det nästa besök på Bästkusten! ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore skoj och åka o kolla =))

   Radera