onsdag 16 oktober 2013

New York!

Igår kväll tog vi ett varv runt kvarteren här i Littel Italy där vi bor, eller.. Jo, det heter Little Italy där vi bor, men i självaverket så har China Town ätit upp området och över allt ligger kinesiska butiker, banker och restauranger. Grönsaker, levande fisk och skaldjur, vardags saker så som kastuller och elektronik säljs direkt på gatan. Och det är nästan bara kineser som synns på gatorna här. Vi tog även en tur och en bit mat i den lilla del av Little Italy som finns kvar, ett par stenkast från vårt hotell. Mysigt, men ganska anpassat  för turister. 

Första dagen i New York har vi tagit lite som den kommit och promenerat runt med blicken uppe i skyn och låtit oss fascineras - nästan som tolvslaget på nyår när man tittar upp, pekar och säger "oooh" efter varje fyrverkeri. Fast nu var det efter varje skyskrapa eller annan farchinerande byggnad. Första intrycket är att New York är stort, vansinnigt stort. Vist skulle det var lite större än Chilago, men att det skulle vara så ogreppbart, gigantiskt hade jag inte fattat. Det är inte en stad utan mängder av små städer som tryckts ihop till stadsdelar. Farsinerande. 

Egentligen skulle jag villja skriva en mindre uppsats om varje stadsdel vi har varit i idag, men det tänker jag spara till en annan gång, och håller mig i stället till att sammanfatta dagen lite kort. 

Vi började att går från hotellet genom China Town, väster ut mot trendiga Soho där vi bland annat fastnade i skylltfönstren. Så svängde vi söder ut, via Broad Way mot One World Trade Center som står på den plats där gamla WTC tidgare stod. Efter att böjt våra nackar och sagt "oooh" ett par gånger gick vi längs vattnet vidare ner mot Battery Park som är sydligaste spetsen på Manhattan. Där tänkte vi hoppa in på museet för American Indians, men det var stängt så vi hoppade på subwayen (tunnelbanan) upp till 59 street/ Lexington Avenue. Därifrån till Central Park (galet stoooor park) där vi satte oss i gröngräset och åt våran lunch som vi köpt i ett gatustånd i närheten. Sen gick vi lite mer. En sväng i parken och sen vidare längs Broad Way till Times Square. Svängde av mot 5 avenue där vi tog en fika på en tvärgata. Sen var våra fötter och huvuden trötta efter heldagen på stan. 

Efter en vila på hotellet bar det av mot kvällsmat här i China Town. Egentligen letade vi efter en mexikansk restaurang som vi tittat upp innan, men den hittade vi inte, så vi ramlande istället in på en liten, liten Jamaikansk resturang. Väldigt mysig med reggae musik och tegelväggar. Dock blev notan en aning hög, bland annat då vi missade att "the side" inte ingick utan pommes, sallad eller vad man nu ville ha till sitt kött inte ingick utan att det hade en efen rad på notan. Så kan det gå. 

Imorgon hade vi tänkt åka till Frihetsgudinnan men den är stängd pga politiken, så vi åker istället till Elis Island. 

[tyvärr hade vi inga mobiler att fotta med idag då vi glömde strömöversättaren i Rochester... Men har köpt ny och planerar ta nya bilder imorgon:) ]

1 kommentar:

  1. Men shit vilken resa ni är på =)
    Wow. Vad mycket ni ska uppleva. Minns när vi var på resa i Colorado och klippiga bergen. Får riktigt reslust nu, ändå är jag förbannat flygrädd *haha* Kramen

    SvaraRadera