söndag 30 augusti 2015

ENKA

Jag har ett bra tag letat efter en kvällskurs i nybörjaragility för hösten med ljus och lykta. Det finns många toppenbra kurser ute, men mitt lilla krav på att de måste gå på torsdagkvällar någon gång i september eller början av oktober gör det aningen omöjligt att hitta en som passar oss. Så jag sparar mina pengar, för en mer specialiseradkurs, kanske onlinekurs, senare i höst eller vinter. Nu gör jag istället en aldeles egen kurs bara för Ellie och mig. Med hjälp av mobilen ska jag filma en eller ett par delar av träningen vid varje tillfälle och på egen hand utvärdera. Analyserna kommer ni kunna hitta nedskrivna här i bloggen tillsammans med filmerna.

Under de åtta kommande veckorna kommer jag och Ellie följa vårt egna nybörjarupplägg, garanterat anpassat efter våra förutsättningar. För att få en struktur på passen så kommer de delas upp i fyra delar. Varje pass kommer att börja med en kort stund något som bara är roligt, till exempel helt vanlig lek på plan, följa-John i skogen, fotgående (ja, vi tycker båda att det är toppenkul) med mycket belöning eller något annat kontaktfrämjande. Efter det blir det kort teknikträning på olika hinder tex kontaktfält eller slalom. Här ska vi även se till att använda "vändpinnar" som rundas av Ellie så långt det går, den typen av moment gör henne dels tryggare i att jobba i från mig och dels är det utmärkt gymnastik som bygger både snabbhet och smidighet. Som del tre blir det kombinationer med allt vad det innebär, tighta svängar, frammåtsändande, handling, hinderdiskriminering och mycket mer. Handlingen kommer präglas av bakomhandling, dvs där Ellie är bakom mig större delen av tiden. Som avslutning på varje pass blir det något snabbt och roligt igen, till exempel en rundbana, ett rakt upplopp - gärna med boll som belöning. Vi börjar och slutar alltså varje träning med glädje och fart och puttsar på detaljerna där i mellan. Minst en hoppteknikövning i veckan ska vi också göra men det kan göras separat en annan dag om det passar bättre. 

Jag kommer märka eller tagga inläggen från våran egen kurs med ENKA, som står för Emmas och/eller Ellies NybörjarKurs i Agility. Jag är redan laddad och ser fram imot första passet som går av stapeln i slutet på vecka!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar