tisdag 9 september 2014

Valpkurs?

Var så himla laddad för valpkurs på Brukshundklubben idag. Niklas skulle gå med henne i första hand och jag skulle vara med på ett hörn. Riktigt så kul som vi tänkt mig blev det dock inte. 

Kursen kändes tyvärr ogenomtänkt och det blev väldigt långa både väntetider och aktiviteter. Ellie han tröttna flera gånger om och allt blev så väldigt mycket svårare med dåligt upplägg. Första momentet på dagen var att stoppa in alla 10 små valpar med tillhörande ägare i en stuga, på nästan samma antal kvadratmeter, för att sitta tyst och stilla i nästan en timme (!). Svårare moment får man leta efter. Elithundar i lydnad har i jämförelse ett lättare moment där de sitter på rad, med flera meter mellan varandra och dessutom under några minuter. Jag blir så trött... Teori för oss människor var det samtidigt, i den helt ointeraktiva och sömngivande formen av föreläsning. Jag var minst sagt irriterad på upplägget och kunde fokusera väldigt lite på det som sades, som de flesta andra gissar jag, de flesta satt och var helt uppe i att försöka lugna ner sina uppvarvade valpar. Vi fick chansen att gå ut lite innan teorin var klar och tog den direkt. Självklart ska hundar kunna koppla av tillsammans inomhus - men inte med 9 okända valpar, på första kurstillfället någonsin i sina liv och i en hel timme. Kan man göra det mycket svårare? Om man fått vara där inne några minuter och sen gå ut med en hund i taget så snart den var lugn hade jag försått poängen. Men detta, ogenomtänkt förvaring, får mig att undra om man istället inte lägger grunden för ett komplicerat förhållande till avkoppling i grupp? Väl ute fick ekipagen gå slalom mellan varandra, återigen alldeles för för nära varandra och alldeles för svårt! Ellie blev dessutom översprungen av en gigantisk schäfervalp och var efter der inte vidare stursk utan slet sig ur kopplet och sprang iväg en bit. Ingen katastof, men väldigt onödigt. Inte var det schäferns fel, inte heller ägarens, men den som la upp ett sånt svårt moment på för liten yta behöver tänka till en extra gång. I övrigt verkade instruktörerna duktiga och vettiga, men det obefintliga upplägget gjorde det svårt att få ut vidare mycket. 

Nu känner jag mig som en tjurig jävel som var totalt missnöjd och neggativ, och ja, det har jag ju inte mycket för. Det hjälper ju inte våran träning med Ellie ett dugg med en taskig attityd. Kanske blir det dessutom ännu viktigare att hålla huvudet kallt när upplägget gör allt så förbenat svårt? 

Teamet jobbade på bra trotts allt!

2 kommentarer:

  1. Är det inte SoSu BK? Isåfall är jag glad att jag skippade valpkursen där.. nu är ju min aussie iofs bara 13v också :D

    SvaraRadera
  2. Men! Inte bara dåligt upplägg utan lät ju som direkt opassande övningar. Om nu instruktörerna var duktiga och vettiga kan man ju tycka att de borde ha kommit på innan att just de där grejerna inte var de bästa att göra.

    SvaraRadera