måndag 27 mars 2017

Nu vänder det

Vi tog en privatlektion för Heidi Penttilä att få ordning på kontaktfälten och RC-träningen. Jäklar vad bra det gick efter det! Ellie satte 100% av träffarna träningspasset efter det. Tanken var att vi skulle befästa under några pass och sen ta en ny lektion. Men istället för att befästa så gick det utför. Käpprätt kan man säga.

Efter lite strul med felbelöning, både klassiskt handhavandefel samt tekniska problem med T&T under ett antal pass så var vi helt plötsligt nere på ganska exakt noll procent träffar. Otroligt frustrerande så klart. Fast om man vänder på det, så kan man ju se det som att jag tränar en väldigt lättlärd hund. Som mycket väl vet vad hon håller på med. Från att välja att trampa på kontaktfältet för att det blev godis varje gång, till att med flit hoppa över den för att godis verkade utebli trotts träff  -tyder ju ändå på att hon verkligen förstår att det där kontaktfältet verkligen betyder något. Kanske kan man till och med säga att hon har en hundraprocentig förståelse för vad det handlar om, bara den lilla detaljen att hennes matte inte lyckats förklara om det är på eller av som gäller.

Jag vill ju inte gå på en ny privatlektion med en hund som är sämre än den var när den gick där ifrån sista gången. För att komma till ordning med problemet har jag justerat träningen efter att alltid följa två punkter:

  • Alltid köra med klicker (för att vara helt säker på att belöningsljudet kommer även om T&T strejkar)
  • Alltid stå/springa så jag(/alt den som kollar träffen och ger belöningsljud) är i jämnhöjd med kontaktfältet när hon träffar det. Det för att minimera risken för fel belöning av missar. 
Och så vips! Idag när vi tränade var vi nästan uppe på 100% träffar sista omgången! Tänk vad man lär sig. Och Ellie sen... lära sig fram och tillbaka kan inte vara lätt, men förhoppningsvis så har hon en toppenförståelse vid det här laget. Nu ska vi lyckas ett par gånger till så blir det dags att lägga på lite stress och extra fart och se om vi kan bibehålla träffarna. Hur svårt kan det va?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar