onsdag 2 mars 2016

Bil runt ön

Igår var det återigen mest frånvarande sol så vi bestämde oss för att hitta på något som passade för vädret. Vi hittade en billig hyrbil på nätet, bokade den och en timme senare var vi på parkeringen med nyckeln i handen. Bra och billigt är inte alltid samma sak, tydligen så var kopplingen inte riktigt hundra och det var ytterst oklart om det var backen eller ettan som var i. Inte helt lätt att testa sig fram heller då det var en ruggit trång gata bilen stod på, självklart med en hel del trafik och givetvis var det mitt i en backe med max lutning. Niklas hade äran att börja köra och det blev där och då en del gapande i bilen, men med någon decimeter kvar till bilen bakom lyckades han tillslut lägga i tvåans växel, varva motorn och komma upp från backen utan några repor eller krossade backspeglar. Det var ändå det livligaste diskussionen vi hade i bilen, resten av resan flöt på förvånansvärt bra trotts minimalistisk karta och brist på skyltning av alla nödvändiga vägnummer. 

Första stoppet blev på nordvästra ön för att titta på "Los Gigantes" som var en hisnande bergskam som stupade rakt ner i vattnet. Där låg en liten stad med tillhörande hamn och stad. Vi gick runt med stora ögon, knäppte kort som om vi var från Japan och passade även på att äta en god lunch i den myrlande hamnen. Sen fortsate vi upp i bergen på snirkliga vägar, stannade på ngra ställen för att njuta av utsikten och knäppa lite kort. Andra längre stoppet var i "huvudstaden" Santa Cruze. Där åt vi glass, spatserade på stadens gator och jag lämnade kvar en minnes souvenir till staden i form av mitt linsskydd till kameran som jag så påpassligt tappade över en gatubrunn. Sista stoppet blev i grann staden Las Amiricas där vi åt middag på ett riktigt bra indisktställe.  

Det var himla kul att se ön med bil, det är en stor skillnad på de olika delarna av ön. På södra delen av ön, där vi bor, är det i princip halvöken då regnmolnen som oftast kommer norr ifrån inte orkar över bergen. Bergen är så höga att de har helt eget klimat med karg barskog och ganska svalt året runt. Uppe på de högsta topparna, Teide bland annat, är det tillochmed med snö. Och så på norr sidan småregnar det nästan jämt vilket ger en lummig och grön natur. 

Los Gigantes från höjden ovanför staden. 

Från samma höjd kunde man trotts en del dis också se konturerna av grannön La Gomera.

En liten båt med fulla segel guppade ute på havet.

Los Gigantes med hamnens vågbrytaer i förgruden.

Två glade turister.

Los Gigantes igen, här från stranden. 

Svart, varm lavasand täckte stranden och i vattnet var det lite mer smågrus.

Konstverk?

Så gav vi oss av upp över bergen som var tvunget att korsas för att komma till norra delen av ön. 

Lilla blåa faran som krävde tvåans växel för att ta sig upp för bergen. 

Närmare topparna av bergen var det lite mer växtlighet och ett och annat barrträd.

Niklas på topp. 

Kargt med blommigt.

På andra sidan ön blev naturen helt annorlunda med lövträd, buskar och duggregn. 

På norra sidan finns också stora städer som klättrar längs bergsfötterna. 

Skojjiga hus fanns det gott om längs vägen. 

Grönska och kaktusar i samförstånd längs vägen. 

Huvudstaden Santa Cruze var vårt nästa längre stopp. 

Här var det tydligen kallt, 18 grader plus och täcke åker på hundarna. 

Niklas spatserar på stan i Santa Cruze.

Emma gör samma sak.

Staty i en park. 

Åka spårvagn kunde man göra - precis som i Göteborg. 
1 kommentar: