fredag 21 november 2014

Amsterdam by day

Idag har jag sett Amsterdam från promenadstråken och free stylat vägen allt efter som. En väldigt mysig stad med ett myller av små, sneda, charmiga hus och slingrande gränder. 

Första stoppet på min promenix idag var Albert Heijn marknaden, som slingrar sig längs gatan Albert Cuypstraat. En kanonmarknad enligt min mening. Bra kläder, elektronik, väskor, mat, blommor och mycket mer! De flesta som var på marknaden var små tält och här och där var det ingen bakre vägg på tältet och man kunde gå vidare in i en liten butik strax bakom tältet, smart och överraskande. Även om marknaden är poppis bland turister så kändes den väldigt genuin och det pratades helt klart mest flamländska i vimlet. Engelska också och himmel vad bra holländarna är på det språket, gammal som ung, så skönt. Sen fortsatte jag upp mot centrum via diverse små gator och över ett gäng kanaler. När jag hamnade på gatan Rokin såg jag en ändring i omgivningarna, de små gränderna övergick delvis till mer internationell (eller vad säger man? Vanlig?) stadsmiljö. Där hade de stora klädkedjorna, allt från Boss till HM, slagit upp sina blanka glasfasader. Känslan av det gemytliga Amsterdam fanns dock kvar. Var även inne på Magna Plaza som är ett shoppingcenter byggt i slutet på 1800-talet. Var kul och har sett kanske, men var ganska litet och trångt på insidan, ta ingen omväg för att se det om du är i Amsterdam någon gång.

Efter en del fönstershoppande var jag tvungen att vila fötterna och slog mig ner på ett väldigt mysigt cafe och tog en kaffe och en frenchtoast. Smakade minst sagt väldigt bra efter allt promenerande. Så drog jag vidare med blomstermarknaden i sikte. Marknaden är flytande men permanent och ligger längs gatan Singel. Väldigt trevligt med blommor, lökar och en hel del annat. Tror bestämt man kan hitta ett par julklappar till några på den marknaden minsan. Sista stoppet innan hemfärden var cykeluthyrningen där jag plockade upp min cykel för helgen. 

Nu är jag hemma igen och väntar in Selma som har jobbat hela dagen, så ska vi ut på en after work med några kollegor till henne.


3 kommentarer: