söndag 14 juli 2013

Väggen

Idag har vi en så gott som klar vägg i köket! Jag har ju lovat att berätta mer om den, så här kommer en uppdatering med tillhörande bilder. 

Själva väggbygget fick vi hjälp av pappa, det gick smidigt utan några större överraskningar. Steg ett var att göra en skiss, mäta och diskutera fram var skarven, där väggen möter fönsterbjälkarna, skulle sitta. Skissen gjorde vi flera veckor i förväg, när pappa var här sist. Från skissen kunde vi se vad vi skulle behöva för material, mått m.m. Tur hade vi då pappa hade en hel del material hemma som han kapade i grova drag hemma i Katrineholm, lite sågande på plats blev det ändå men det mesta var gjort.

Själva byggandet började med att sätta reglar i väggar och tak, lite pyssel var det att hitta lagom stora klossar upp mot taket för att få rätt avstånd. Där efter petade vi i stenullsislolering i två lager. Det blev inte helt fullt högst upp i väggen, men ändå hyfsat och det kommer att bli mycket bättre isolering än innan. Slutligen spikade vi dit spånskivan i ett stycke. Vi hade sen tidigare koll på på vilka mått reglarna satt på för att kunna sätta skruvarna rätt. Efter det var det mest klart och vi vinkade hejdå till pappa, och passade även på att luncha hemma hos Syster.

Sen var det bara det enkla kvar. Tapetsera och måla. Måla är vi ju bra på vi det här laget. Men tapetsera var nytt. Vi förlimmade väggen en gång, med en utspädd variant av limmet så som man skulle enligt limförpacknimgen. För att komma billigt undan köpte vi den billigaste tapeten vi kunde hitta, givetvis en sån man skulle limma direkt på tapeten. Hur svårt kan det vara? Tänkte vi. Ja, hur svårt är det egentligen? Hm... om jag säger att det var längesen jag svor så mycket, så är det ingen överdrift. Kladdigt, sladdrigt, snett och Niklas och jag tappade helt bort vår samarbetsförmåga. Och det var bara första försöket. Tapeten ville INTE fastna och vi gick tillbaka till att ytterligare förarbeta väggen, för att utesluta att det var det som det var fel på. Vi sandpapprade hela väggen helt slät och förlimmade, nu med outspädd variant av limmet, hela två gånger. Antagligen inte helt nödvändigt, men det kändes tryggt. Vi säkrade upp med både hängslen och svångrem kan man väl säga. Så försökte vi igen (ett par dagar senare kan tilläggas, förarbetet krävde en del torktid). Och kom då på ett gäng helt nya svordomar. Nu fastnade visserligen tapeten, men nu var lod, kanter och luftbubblor i stället emot oss. Men så kom vi på ett par bra idéer och plötsligt blev det mer och mer möjligt att få det bra. Blev helt okej tillslut! Vi kände oss lite extra nöjda, det gör man ju nästan alltid när det börjat i kaos.

Målningen gick galant och nu saknas bara lister så är väggen helt färdig sen! :)

Ingen vägg.

Vägg in process.

Vägg med fyllning. 

Tapetserad vägg.

To be continued... 

1 kommentar: