lördag 4 februari 2017

Fitdog läger

I januari var jag och Ellie på på agilityläger. Var fantastiskt bra på många sätt och mycket jag skulle vilja berätta, men i det här inlägget ska jag fokusera på att analysera hur vi ska lägga upp kommande träning.

Kortare pass för Ellie och torrträna mig mer
Ellie behöver korta pass för att hålla uppe farten. Teknikträning är en lite annan sak, där ska vi fortsätta jobba på förståelse och lägga på fart när hon förstått. Men ändå inte nöta i oändlighet som vi har en tendens att göra nu. Själva kedjningen, så fort det ska vara flyt, så ska det vara väldigt korta pass. Jag behöver o andra sidan träna mera för att få ordning på min koordination och memorera banor bättre. Det känns lite knepigt när man har bokat en hall i en timme tex. men jag måste se det som att vilan mellan de korta passen är minst lika mycket värt. För att utnyttja tiden bättre så har jag nu råd med att bygga lite mera, vilket ju kan vara bra för mina läxor jag får från Jenny. Kommer också att lägga mer tid på att torrköra kombinationerna, dvs. att springa dem själv och mentalt föreställa mig att Ellie är med. När hon väl får vara med kommer vi mycket mer troligt sätta kombinationen.

Mer ansvar och springa mer
Ett återkommande tema för helgens kurs var Ellies fart. Hon är inte så långsam som jag tror på raksträckorna och hon har väldigt fina vägar. Hon är alltså inte så långsam, även om hon kanske inte är i den snabbaste kategorin så har hon ett hyfsat driv. Det handlar mer om att jag måste ge henne utrymme och peppa henne ordentligt innan vi kör. Utrymmet måste hon få dels att jag ser till att vara mycket längre före henne när jag jobbar framför henne. Dels sitter det ihop med att jag vill kontrollera att allt går rätt till där bakom mig, jag stannar av, väntar in och tappar fart för att kunna vara kvar o se om hon tar hindren som hon ska. Ellie måste få mera ansvar! Lite på henne och låta henne få utrymme att göra rätt. Så måste jag springa på mer, sluta stanna och bara fortsätta. En av instruktörerna, Linda Enberg, tipsade om att försöka stanna så lite som möjligt i en bana då det är så svårt att accelerera upp i rätt fart igen, mkt bra tips! Så summa summarum - spring mer!!

Fartträna separat
Jag har en förkärlek till snirkliga tekniska kombinationer, men vi kan inte bara träna det då det inte låter henne hålla hög fart. En del i att hålla uppe hennes fart är att träna någon flytiga kombination ofta, kanske rent av varje pass. Dessutom ska jag farttränas! Torrträna banor och jobba på att kunna vrida huvud och överkropp utan att benen saktar av eller kommer bort från linjen. Ett av helgens absolut bästa tips kom från Linda Enberg som sa att en förare som gör minimalt med stopp kan hålla ett bättre flyt och mera fart. Det är något som jag tror passar mig som gillar att springa men som ändå inte är den snabbaste sprintern.

Längre kombinationer
För utom farten så måste jag träna på att hålla en lång bana i huvudet och även på att hålla ihop oss genom hela banan. Det är lite oklart hur mycket Ellie behöver det här, då det alltid är jag som gör fel först. Men jag är övertygad om att det är ett sätt att träna som är bra för de flesta hundar, så säkert även för Ellie. Får hon en anledning att hålla ihop en hel bana. Målet är att komma upp i 30 hinders banor till sommaren.

Specifika delar att förstärka
Runt - sitter bra men kan bli bättre
Kom hit - att hon ska komma till mig utan att ta något hinder på vägen är kanske den svagaste länken just nu. Hon har ingen aning om vad jag vill när jag gapar "kom hit". Skulle behöva komma på ett nytt kommando som jag bara använder för ändamålet och inte ha ett som är så uttjatat i alla möjliga sammanhang som just "kom hit".
Kontaktfälten - jobbar på att får RC klart på bommen för att sen gå vidare med A:et. Just nu funkar gungan helt ok, även om den så klart behöver underhållas.

Placera hunden på linjen
Både för Isabelle och för Mona fick vi träna på att verkligen placera hunden på linjen över hopphinder. Att placera hunden på linjen mellan hindren har jag förstått sen tidigare men att vara på att pilla på den var hindren var nytt för mig. Både över hopphinder och i slalom fick jag peta under helgen. Coolt och ett bra verktyg i många lägen.

Mitt mentala jag
Jag har från början en ganska stor portion självförtroende och har en känsla för att vara bäst när det gäller. Och det är sant. Delvis. Vårt bästa jag brukar jag kunna plocka fram när det gäller. Men jag har under kursen identifierat att jag är väldigt känslig för situationer när jag känner mig uttittad och bedömd. Jag kan ha svårt att ha med familj eller nära vänner i situationer där jag förväntas prestera tex, eller om jag tänkte för mycket på att jag borde vara bättre än någon annan (tex som tränat kortare tid än vi). Jag blir att så hiskligt förlamad när jag tror att folk dömer oss. Typ som i en situation med en instruktör. Då kan jag blir helt handlingsförlamad, vilket ju är paradoxalt då ju hela instruktörens uppgift är just att bedöma oss. För att ha en hög högsta nivå måste man ju kunna träna med fullt fokus. Inte bli gå femton steg bakåt i utvecklingen för att någon tittar. Här har jag ingen konkret lösning, men ska jobba med verktygen EvaMarie Wergård gav oss. Plus att jag hoppas att i och med att jag sett och satt ord på det jag vill ändra så har jag kommit mer än halvvägs.

Uppdrag 1, detaljbeskriva ett lopp
Uppdrag 2, göra ett perfekt lopp på film, klipp o klistra är tillåtet!

Mera mentalt
Förutom att rätta upp det så vill jag bli bättre på att plocka fram det där vårt bästa jag även i situationer som vanliga träningar och mindre tävlingar. All tid på agilityplanen ska behandlas med samma avslappnade men samtidigt skärpta fokus. Även här hade EvaMarie en del grymma tips som jag ska jobba på..

Fysträna Ellie
Grunden är ju promenader, vilket fram för allt är bra för återhämtningen precis som för människor. Fortsätta dragträna och ha henne lös/lina så mkt som möjligt. Ska sats lite mer på korta sprinter också. Tex backträning eller lek med andra hundar.

Fysträna mig
Fortsätta kroppskontroll övningar inomhus. Men också växla upp mer utmanade träning så som cross-training, skivstäng och intervaller så snart kroppen orkar. Fokus på explosivitet och acceleration. Något av det roligaste jag vet! Efter över ett år med foglossning så är den äntligen över och det känns som jag fått en ny kropp.

Detta var ett axplock av allt, men nu är det dags att sluta skriva och börja trolla!



1 kommentar: