måndag 26 januari 2015

Vilddjur på Matmattan

Framåt kvällskvisten kan man ibland bli sugen på något gott, en kopp kaffe kanske eller ibland - om man har tur - något att tugga på. Någon som har riktig tur och så gott som varje dag får kvällstugg är Ellie. Senast vi var på djuraffären hittade vi dessutom frysta renben från Mush. Vi har inte velat ge henne riktiga ben inne tidigare, då det slabbar och repar golven. Men efter ett tips om att ha en speciell "matmatta" inne så har vi tänkt om. Konceptet med matmatta går ut på att få hunden att förstå att slafsben bara får ätas på just den speciella mattan. Gick väldigt mycket lättare att få henne att förstå det än jag hade trott. Bad henne först ställa sig på mattan genom att peka på den och belöna med godisar när hon gick på den, så hon förstod vad "mattan" betyder. När vi gjort det knappt fem gånger hämtade jag benet och bad henne lägga sig på mattan, med viss hjälp av pekande. Så fick hon benet. Och peppar, peppar håller hon sig fint på mattan med det så länge vi är i samma rum. Lite svårt blir det när benet är nästan slut och hon vill gömma undan det till sen, men efter lite tjat förstår hon att benet faktiskt kan vänta snällt på henne på just matmattan tills hon vill ha det igen.

 
Mitt, mitt, mitt! Ellie myser med slafsben. 
3 kommentarer:

  1. Så mumsigt! och matmattor är verkligen bra att ha.... Kanske något biabäddsliknande kunde vara något till lite blodigare saker? Borde vara lättare att göra rent än en vanlig fäll? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Måste vara en smart ide. Vet de som har plastmattor också, ska vara bra tydligen. Men vi tog vad vi hade så vi får tvätta istället ;)

      Radera